Druhy kuchynských pánvic a ich využitie

Obchody s kuchynským vybavením nám ponúkajú najrôznejšie hrnce, taniere, doplnky, ale aj panvice, o ktorých si niečo povieme v tomto článku. Nie každá má rovnaké vlastnosti a je vhodná na všetky typy využitia. V prípade, že si potrebujete obstarať novú panvicu alebo hneď niekoľko a chcete sa trochu zorientovať v tom, aké všetky panvice existujú je tento článok práve pre vás.

 

Aké druhy panvic poznáme? 

 

Teflónovú panvicu pozná hádam každý pretože je veľmi obľúbená vďaka svojmu nepriľnavému povrchu, vďaka čomu je oveľa nižšia pravdepodobnosť oproti iným druhom, že sa jedlo pripáli. Pri jej používaní nepotrebujete použiť žiadny olej či maslo, čo je ďalší benefit pokiaľ sa snažíte stravovať zdravšie a sú aj úspornejšie, a to nie len, preto, že si ušetrite tieto dve potraviny na iné účely, ale aj, preto, že sa tieto panvice dajú kúpiť za veľmi výhodnú cenu. Ak ste žiadnu takú ešte nemali tak si ju veľmi rýchlo obľúbite aj kvôli tomu, že je veľmi ľahká a práve, preto sa s ňou, aj jednoducho pracuje. Samozrejmeaj svoje nevýhody. Hneď prvá je, že sa veľmi ľahko poškriabe, preto zabudnite nato, že pri jej umývaní použijete drôtenku. Po jej použití ju hneď neumývajte, ale chvíľku počkajte, kým vychladne.
 
Prípadne ak je to potrebné tak do nej neskôr napustite vodu a pridajte trochu prostriedku na riad a nechajte ju odmočiť. Keďže nemá ani špeciálne dno, nie je určená na indukaciu. Nemôžete na nej smažiť ani opekať pri vyšších teplotách a nedajú sa na nej pripravovať pokrmy, ktoré musia byť od začiatku prípravy na vysokej teplote, ako steaky či opekaná zelenina. Naopak na liatinovej panvici si steak či iné podobné jedlo pripraviť môžete. Liatinová panvica je prakticky hocijaká, ktorátelo z liatiny. Jej povrch môže byť smaltovaný, ale aj povrchovej úpravy. Tento druh panvice perfektne udržuje teplo, čo vám poskytuje rovnomerne varenie a opekanie. sa použiť na akýkoľvek varič. V prípade, že ste si nevybrali takú, ktorádrevenú rúčku, s kľudom ju môžete používať aj na otvorenom ohni alebo, aj na grile.
 
Dobre ošetrená liatinová panvica tak prirodzene nepriľnavý povrch, čo je ďalšou výhodou. Ak náhodou trpíte anémiou je táto panvice presne pre vás, pretože počas prípravy akéhokoľvek jedla sa do neho uvoľňuje potrebné železo. Narozdiel od iných panvíc môžete pokojne pri varení na tejto panvici použiť aj kuchynské náčinie, ktoré je z kovu. Na to, aby bola nepriľnavá ju stačí iba potrieť olejom a nechať chvíľku nahriať. Je však ťažká, a tak je potrebné pri manipulácii s ňou používať obe ruky. Taktiež sa dlhšie nahrieva oproti iným, čo vás isto nepoteší ak nemáte veľa času alebo ste skrátka netrpezlivý. Spotreba oleja je vyššia, pretože je pri varení či smažený potrebné ho neustále dolievať. Ak máte doma umývačku riadu môžete si ju značne poškodiť, keď sa rozhodnete ju v nej umyť.
 
Tiež môžete zabudnúť na prípravu obľúbenej praženice na raňajky či jedlá, ktoré obsahujú kyslú kapustu, či paradajkový pretlak. Ďalší druh, je panvica zo zliatiny hliníka, ktorá je vhodná pre všetky druhy jedla a môžete ju dokonca používať aj v rúre. Narozdiel od ostatných nemusíte vôbec čakať, kým sa nahreje. Majú mramorový náter a 3 mm indukčné dno, ktoré šetrí energiu. Nemôžete ju, ale umývať v umývačke riadu, ktorá by ju poškodila a rovnako tak ju môže poškodiť aj náhla zmena teplota vody z teplej na studenú či naopak. Takéto zaobchádzanie spôsobuje menšie trhlinky, ktoré časom spôsobia to, že bude samotná panvica veľmi rýchlo opotrebovaná.
 
Nemôžu sa používať ani na ultra tenkých varných doskách a ani cena, ktorá je veľmi vysoká vás nepoteší. Vďaka grilovacej panvici si môžete užiť grilovanie v pohodlí vášho domova bez potreby používania grilu, ktorý nemá každý možnosť používať. Vďaka grilovacej panvici si môžete pripraviť zdravšiu verziu vašich obľúbených grilovacích jedál, pretože umožňuje odtok tuku vďaka mriežkam, ktoré má. Jedlo vďaka tejto vlastnosti bude rovnomerne prepečené bude chutnejšie a taktiež bude mať sýtejšiu farbu. Využívať ju môžete nie len na najrôznejšie druhy mäsa, ale aj na ryby, zeleninu alebo prípravu sendvičov. Oproti klasickému vonkajšiemu griluobmedzený priestor na opekanie, čo vám prácu neuľahčí ak máte v pláne pripraviť rôzne druhy jedál. A ani jej čistenie po grilovaní nie je najjednoduchšie.
 
 
 

Panvica na šporáku, na ktorú sa leje olej.  

 

 Ako si správne vybrať panvicu? 

 

Ako sme spomenuli, výber kuchynských panvíc je naozaj široký. Predovšetkým sa rozhodnite podľa toho, koľko ľudí vo vašej domácnosti býva. Ak bývate napríklad sám s tým, že vás občas niekto navštívi úplne vám postačí menšia panvica, ako je táto panvica MagicHome, ktorá26 cm. Na ňu sa vám zmestí hneď niekoľko plátkov mäsa alebo aj menšia ryba. Najväčšie panvice majú 32 cm, ale logickyaj ťažšie a horšie sa s nimi pracuje. Je dôležité vyberať nielen podľa veľkosti, ale aj podľa tvaru a hĺbky dna. Plytké panvice sa používajú na opekanie mäsa, zeleniny, ale aj morských plodov. Takzvaná wok panvica, ktorá je okrúhleho tvaru a vysokými stenami je vhodná na dusenie ale aj na prípravu polievok, omáčok či zemiakových kaší.

Využijete ju aj pri varení jedál, v ktorých je súčasť, aj omáčka. Keďže je dostatočne hlboká aj široká miešanie jednotlivých prísad, ktoré budete postupne pridávať bude jednoduché. Panvica, ktorá zaoblený tvar, sklonené steny a väčšie dno sa nazýva sauteuse panvica. Je ideálna na sote motódu, čo je rýchle opraženie jedla na vysokom ohni. Ak máte, ale rodinu alebo si často na obed či večeru pozývate hostí, je pre vás výhodnejšie obstarať si aj hlbokú panvicu. Je veľmi praktická na varenie cestovín, ale aj prípravu omáčok, zálievok či dokonca kaší. Keďževyššie steny, vyhnete sa tak popáleniu spôsobené prskajúcim olejom, čo isto oceníte pri smažený.

Na prípravu rýb sa odporúča obdlžníková alebo aj oválna panvica a zvyknú byť rovnako ako grilovacie panvice rebrované. Ak máte v obľube sladké jedlá, hlavne palacinky či lievance, ideálnepre vás panvice, ktoré majú nízky okraj, ako ich aj panvica MagicHome Coffee Brown Line, ale sú, aj také, ktoré vám dokážu vytvoriť dokonalo vyzerajúce lievance, či volské oká. Medzi nimi sa nachádzajú aj panvice MagicHome. Hliníkové panvice univerzálne a dokážete na nich pripraviť takmer hocijaké jedlo. Preto by mala byť súčasťou aj vašej kuchyne. Liatinová panvica, ktorú sme spomínali, by vám tiež nemala chýbať, pretože vám vydrží slúžiť celú večnosť. Nemá problém jak s vysokými tak nízkymi teplotami a vďaka svojej univerzálnosti ju môžete využívať na prípravu najrôznejších jedál, a to od mäsa cez zeleninu po omáčky, ale využiť sa aj na pečenie.

 

 Palacinky na panvici.

 

 

 

your-image-description