Slovník pojmov

Vítame Vás v novej časti blogu od eshopu TVOJFON.sk, kde si vysvetlíme rôzne novodobé pojmy spojené s mobilnými telefónmi a osobnou elektronikou. 

 

1G - 1G je prvá generácia technológie na ktorej fungovali bezdrôtové telefóny. Prvá komerčná sieť 1G bola spustená v roku 1979 v Japonsku. Siete 1G používajú analógové rádiové signály a umožňujú rýchlosť sťahovania od 2,9 KB/s do 5,6 KB/s.

 

2G - 2G je druhá generácia technológie pre fungovanie bezdrôtových telefónov, ktorá sa od tej prvej líši predovšetkým v tom, že telefónne konverzácie sú namiesto analógových digitálne šifrované, vďaka čomu je oveľa efektívnejšia.

 

3D MARK WILD LIFE - Ide o aplikáciu pre Apple zariadenia, s ktorou si môžete otestovať výkon svojho zariadenia. 3DMark Wild Life je multiplatformová benchmarková aplikácia na porovnávanie výkonu najnovších smartfónov a tabletov. Použite 3DMark Wild Life Extreme na testovanie a porovnanie najnovších telefónov iPhone a iPad a počítačov Apple Mac s čipom M1.

 

3G - 3G je tretia generácia technológie bezdrôtových telefónov so zvýšenou šírkou pásma a vyššími prenosovými rýchlosťami. To umožňuje lepšie využitie internetu, videohovorov, mobilnej televízie a ďalších aplikácií na mobilných telefónoch.

 

4G - 4G je ďalším krokom vo vývoji mobilnej siete. Siete 4G majú celkovo vyššie kapacity, vďaka čomu je používanie mobilných telefónov pre používateľov smartfónov rýchlejšie s týmto je spojené aj rastúce používanie internetu na mobilných telefónoch. Rôzne systémy 4G ponúkajú rýchlosť sťahovania až 300 Mb / s = výrazne rýchlejšie ako jeho predchodcovia!

 

4K rozlíšenie  „4K“ označuje horizontálne rozlíšenia okolo 4 000 pixelov. „K“ znamená „kilo“ (tisíc). Väčšina displejov 4K má v súčasnosti rozlíšenie 3 840 x 2 160 pixelov (4K UHDTV), čo je presne štvornásobok počtu pixelov displejov s rozlíšením Full HD (1 920 x 1 080 pixelov).

 

5G - 5G je piata generácia komunikačných štandardov pre mobilné telefóny. Je nástupcom 4G a sľubuje, že mobilný internet bude omnoho rýchlejší ako predchádzajúce generácie a zároveň otvára nové prípady použitia pre mobilné dáta. 5G sieť bola spustená niekde medzi rokmi 2019-2020. Siete LTE s najlepším výkonom 4G môžu poskytovať maximálnu rýchlosť sťahovania 300 Mbit/s. Na porovnanie, odhady 5G sa pohybujú od 1 Gb/s - 10 Gb/s. V kontexte to umožní stiahnutie filmu 1080p HD do vášho smartfónu za 10-40 sekúnd. 5G ťaží z oveľa nižšej latencie, čo má za následok veľmi malé oneskorenie prenosu signálu. Táto nízka latencia bude rozhodujúca pre aplikácie novej generácie, ako sú aplikácie pre autonomné autá. Typická sieť 4G má latenciu 45 ms v porovnaní s teoretickou 1 ms 5G. Táto sieť používa nové vyššie rádiové frekvencie, pretože sú menej preplnené a môžu prenášať informácie oveľa rýchlejšie.


 

8K - Ide o možnosť nahrávania videa vo ultraveľkom rozlíšení 7680x4320 pixelov. To predstavuje v celku až 33 miliónov pixelov. Označenie "K" v 8K definuje kilo (1000), čo značí displeji, ktorý dosiahol  horizontálne rozlíšenie približne 8 000 pixelov. Rozlíšenie 8K je nástupcom rozlíšenia 4K.

 

ADAPTÍVNA OBNOVOVACIA FREKVENCIA  - Funkcia adaptívnej obnovovacej frekvencia znamená, že podobne, ako pri displeji ProMotion v novej sérii iPhone 13 Pro, obnovovacia frekvencia sa zmení z 10 Hz na 120 Hz v závislosti od prehrávaného obsahu - niektoré telefóny Samsung ponúkajú frekvenciu 48 Hz až 120 Hz.

 

A-GPS-A-GPS je technológia používaná softvérom na mapovanie, ktorá urýchľuje proces určovania vašej polohy, takže môžete rýchlejšie získať trasu pre vami vybraný cieľový bod alebo orientáciu na mieste, kde sa nachádzate.

 

AKCELEROMETER - je funkcia v zariadení, ktorý meria zrýchlenie pohybu. Tieto sily môžu byť statické ako gravitačná sila, ako je v mnohých mobilných zariadeniach, dynamické na snímanie pohybu alebo vibrácií. Takéto zrýchlenie sa počíta zmenou rýchlosti alebo rýchlosti delené časom.

 

AKTÍVNE POTLAČENIE HLUKU (ANC) - Slúchadlá s aktívnym potlačením okolitého hluku sú slúchadlá, ktoré znižujú nežiaduce okolité zvuky pomocou aktívnej kontroly hluku. Potlačenie hluku umožňuje počúvať zvukový obsah bez nadmerného zvyšovania hlasitosti. Táto technológia sa používa v prémiovejších slúchadlách.

 

ALEXA - Alexa je hlasovo ovládaná virtuálna asistentka. Dokáže prehrávať zvuk, ovládať váš inteligentný domov, odpovedať na otázky a využívať vaše obľúbené služby, aby ste boli vždy organizovaní, informovaní, v bezpečí, v spojení a zabávaní. Ako produkt Amazonu je aj vašim osobným kupujúcim. Alexa je založená na cloude a je k nej prístup prostredníctvom rastúceho počtu inteligentných reproduktorov a ďalších zariadení s podporou Alexa.

 

ALWAYS-ON - Táto funkcia na vašom telefóne alebo smart hodinkách vám umožňuje zobrazovať dátum a čas, upozornenia, zmeškané hovory a ďalšie informácie, keď je obrazovka vypnutá. Čim to značí, že displej je neustále zapnutý. Always-on-Display (AoD) zvyčajne zaberie približne osem percent výdrže batérie za deň, ak veľmi často kontrolujete čas, dátum a upozornenia.

 

ANDROID - Android je operačný systém pre smartfóny. Tento operačný systém vlastní a vyvíja spoločnosť Google. Mnoho rôznych vývojárov mobilných telefónov (HTC, Samsung atď.) používa vo svojich zariadeniach práve operačný systém Android.

 

APP - Aplikácie sú softvér alebo programy pre mobilné telefóny. Používatelia si môžu sťahovať aplikácie do svojho smartfónu (napr. Angry Birds, Slovník, Predpoveď počasia) a firmy môžu vyvíjať a publikovať aplikácie na vytvorenie spojenia s mobilným publikom. Rôzne operačné systémy majú rôzne obchody s aplikáciami, do ktorých je možné aplikácie sťahovať.

 

Apple Cash Family - Čo je to Apple Cash Family? Ide o službu pre deti a tínedžerov v skupine Rodinné zdieľanie, aby mohli jednoduchšie nakupovať a posielať a prijímať peniaze v Správach. Takisto môžete ako administrátor tejto služby obmedziť, komu môže vaše dieťa posielať peniaze, dostávať upozornenia. Alebo aj v hraničných prípadoch uzamknúť účet.

 

APPLE A15 BIONIC - Ide o úplné nový 5-jadrový GPU, ktorý poskytne až o 50% rýchlejší grafický výkon ako ktorýkoľvek iný čip. Bleskovo rýchly A15 Bionic podporuje režim Cinematic, fotografické štýly, živý text a ďalšie. Jeho Secure Enclave uzamkne osobné informácie, ako sú vaše údaje Face ID a kontakty. Nové strojové učenie Neural Engine zabezpečí plynulý chod aj počas najnáročnejších operácií. Táto funkcia strojového učenia vykonáva až 15,8 bilióna operácií za sekundu, čo umožňuje perfektný režim Cinematic, Smart HDR 4.

 

APPLE A16 BIONIC - Je najnovší čip od Apple vyrábaný 4 nm procesom, oproti predošlému 5 nm. Tým dochádza k zlepšeniu jeho energetickej úspornosti. Počet tranzistorov je vyšší, A16 Bionic ich obsahuje skoro 16 miliárd. Stále sa spoliehame na 6 jadier, z čoho 2 sú výkonnejšie, 4 úspornejšie. Maximálna frekvencia nepatrne poskočila. Grafika je 5-jadrová s o 50 % vyššou pamäťovou priepustnosťou. Stále 16-jadrová neurónová jednotka zvláda takmer 17 biliónov operácií za sekundu. 

 

APPLE APP STORE - Miesto, kde si používatelia zariadení iPhone, iPad a iPod Touch môžu sťahovať aplikácie, bezplatné aj platené. Bol to prvý obchod s aplikáciami a hrami svojho druhu, ktorý bol uvedený na trh s druhou generáciou iPhone v roku 2008 ako rozšírenie pre iTunes. Vyvolalo to úplne nový lukratívny priemysel - priemysel aplikácií.

 

Apple H1 - Ide o čipset novej generácie, ktorý bol integrovaný do nových bezdrôtových slúchadiel Apple AirPods Pro. Tento čip je vylepšený vďaka rýchlemu párovaniu jediným dotykom a podporuje funkcie ako Zdieľanie zvuku, takže dva páry AirPodov možno pripojiť k iPhonu, iPadu, iPodu touch alebo Apple TV. Čipset H1 slúži predovšetkým nato, aby bol zážitok zo streamovania a prenášania zvuku plynulejší a rýchlejší. Tento čipset poháňa potlačenie okolitého hluku v reálnom čase, funkciu Adaptive EQ a podporu „Hey Siri“ bez použitia rúk.

 

APPLE HOME KIT - Ide o aplikáciu od spoločnosti Apple pre jeho zariadenia na ovládanie inteligentnej domácnosti. Vďaka aplikácii Home môžete ľahko a bezpečne ovládať príslušenstvo HomeKit zo všetkých svojich zariadení Apple. Všetky ovládanie domácnosti máte v jednej aplikácií. Môžete ovládať hocičo v domácnosti ako svetlo, teplota, kamery a mnoho ďalšieho. Bez ohľadu na to, aké kompatibilné príslušenstvo si vyberiete, aplikácia Home vám uľahčí nastavenie a ovládanie všetkých z jedného miesta. Viac, ako 100 značiek na celom svete sa zaviazalo poskytovať príslušenstvo, ktoré je kompatibilné s rámcom HomeKit.

 

APPLE SUPER RETINA XDR OLED - Displeje Super Retina boli použité v mobilných telefónoch novej generácie od Apple. Tento typ obrazovky bol navrhnutý spoločnosťou Apple tak, aby spĺňali naše neuveriteľne vysoké štandardy. Tento typ displeja patrí medzi najlepšie OLED displeje s verným zobrazením širokej palety a hustoty farieb.Displeje Super Retina a Super Retina XDR majú neuveriteľný kontrast, vysoký jas a široký farebný rozsah ako v kine. Spolu s najlepšou správou farieb systému sú farby presne kalibrované, aby poskytovali optimálny zážitok zo sledovania. Super Retina a Super Retina XDR sú vybavené aj vysokým dynamickým rozsahom (HDR), ktorý na fotografiách a videu prináša široký rozsah tmavých a svetlých oblastí. To vám umožní vidieť sýtu skutočnú čiernu a čistú svetlú bielu, pričom medzi nimi zostanú dramatické nuansy.

 

AUTOMATICKÉ ZAOSTRENIE - je funkcia v mobilných telefónoch pre digitálne snímače, ktorá automaticky zvládne zaostriť na objekt. Ide o výsledné zvyšovanie kvality fotografie a umožňuje snímanie zblízka (alebo ešte bližšie makro zábery). Takéto automatické zaostrovanie funguje na princípe, fotoaparáty majú pohyblivé šošovky, ktoré dokážu upraviť zaostrenie zmenou vzdialenosti medzi šošovkami a obrazovým snímačom. Tento mechanický systém je spojený so softvérom automatického zaostrovania (AF), ktorý pomáha snímaču automaticky zistiť, kam v scéne treba zaostriť.

 

BAROMETER - Funkcia barometra pomáha čipu GPS vo vnútri zariadenia získať relevantné informácie o nadmorskej výške. Barometer je možné použiť pre pohybové aktivity. Výrobcovia smartfónov zahŕňajú barometre na vylepšenie výsledkov GPS.

 

BANDWIDTH – Označuje sa aj ako šírka pásma. Ide o maximálne množstvo údajov prenesených prostredníctvom internetového pripojenia za určitý čas. Šírka pásma sa často mýli s rýchlosťou internetu, keď ide vlastne o objem informácií, ktoré je možné odoslať prostredníctvom pripojenia za meraný čas - vypočítaný v megabitoch za sekundu (Mb / s).

 

BEIDOU - Ide o navigačný systém, ktorý pochádza z Číny. Pozostáva z dvoch samostatných satelitných konštelácií. Ide o doplnenie pre navigačné systémy GPS a GLONASS. Prvý satelit bol vypustený v roku 2000, kde ponúkal navigáciu len pre územie Číny. V roku 2022 bol vypustený posledný satelit Beidou, ide o tretiu iteráciu navigačného satelitného systému Beidou a poskytuje globálne pokrytie pre načasovanie a navigáciu.

 

BLUETOOTH - Bluetooth je bezdrôtová technológia, ktorá používa rádiovú frekvenciu na zdieľanie údajov na krátku vzdialenosť , čím eliminuje potrebu káblov. Frekvencia funguje na pásme 2,4 GHz. Bluetooth môžete na svojom mobilnom zariadení používať na zdieľanie dokumentov alebo na pripojenie k iným zariadeniam s podporou Bluetooth. Najnovšia verzia Bluetooth 5.1.

 

BOKEH EFEKT -  je funkcia v mobilných zariadeniach, ktorá zvládne automaticky rozmazať pozadie a zaostriť predný objekt alebo postavu. Na smartfónoch s dvoma a viac objektívmi si viete vybrať, na, čo zaostrite, a čo rozmažete. Fotoaparáty smartfónov s jedným objektívom vyžadujú aplikáciou tretej strany. Bokeh je označenie, ktoré je definované ako "efekt mäkkého rozostreného pozadia". Jednoducho povedané je, že ide kvalitné a automatické rozostrenie fotografie, ak si to zvolíte.

 

BEZDRÔTOVÉ NABÍJANIE Qi - Qi, vyslovované v čínštine, znamená „životná sila“, je metóda bezdrôtového nabíjania od konzorcia Wireless Power Consortium (www.wirelesspowerconsortium.com). Predstavený v roku 2009, Qi je založený na „úzko prepojenej“ elektromagnetickej indukcii, ktorá vyžaduje, aby bolo zariadenie zarovnané na vrchu cievky na nabíjacej podložke. Stovky zariadení majú certifikáciu Qi, vrátane telefónov Apple iPhone, Google Nexus a Samsung a v budúcnosti sa očakávajú voľne spojené verzie Qi.

 

CATALINA - Catalina je šiesty update operačného systému macOS,  desktopového operačného systému Apple Inc. pre počítače Macintosh a Macbook.

 

CINEMATIC REŽIM - Ide o inovatívnu možnosť snímania videa na nových iPhone 13. Tento Cinematic režim vám automatický zameria hĺbku ostrosti, vďaka čomu následne automatický zaostrí bod videa a vytvorí aj krásne rozmazané pozadie, ako to býva aj pri profesionálnych filmoch. Režim zaostrenia a rozmazania môžete dodatočne editovať aj po nahrávaní videa priamo v zariadení iPhone 13.

 

DÁTOVÉ FUNKCIE - Mobilné dáta sú bezdrôtové internetové pripojenie cez SIM kartu do mobilných zariadení, ako sú smartfóny a tablety. Mobilní operátori si účtujú rôzne poplatky za obsah dát. Keď mobilní používatelia používajú internetové funkcie ako e-maily, prehliadanie stránok alebo používanie mobilnej aplikácie, ich zariadenia prijímajú a prenášajú údaje z internetu. Tieto údaje sa prenášajú buď pomocou Wi-Fi alebo dátového pripojenia.

 

DEEP FUSION - Ide o inteligentné strojové učenie pre fotoaparát. Technológia Deep Fusion čaká celý čas na stlačenie spúšte a pritom automaticky pracuje na pozadí. V podstate odfotí 9 fotiek ešte pred tým, ako sa dotknete tlačidla spúšte. 4 fotografie pri vzniku ako primárne a 4 ako sekundárne. Po strednej spúšte sa vytvorí dlhá expozícia. Následne strojové učenie Neural Engine vyberie behom jedinej sekundy najlepší záber z týchto 9 fotiek. Ide o tento postup, dokonalá fotografia, ktorá obsahuje 24 miliónov pixelov. Výrazná je najmä na detailoch, štruktúre a zníženom šume.

 

DIGITAL CROWN - Digital Crown je otočné tlačidlo na boku Apple Watch. Toto tlačidlo stlačte a podrže korunku Digital Crown, aby ste mohli používať Siri. Môžete tak priblížiť alebo otáčať ciferník podľa vašich preferencií. Ak je používateľ v aplikácii, stlačením korunky Digital Crown sa vráti na domovskú obrazovku, druhým stlačením sa používateľ dostane priamo na poslednú aplikáciu.

 

DIGITÁLNY KOMPAS - je funkcia, ktorá je založená hlavne na senzore. Tento senzor sa nazýva magnetometer a poskytuje telefónu spoľahlivú orientáciu vo vzťahu k magnetickému poľu Zeme. V praxi to znamená, že mobilné zariadenia vedia presne určiť, ktorý smer je sever, čiže je možné automaticky otáčať digitálny mapy v závislosti od skutočnej fyzickej orientácie.

 

DOLBY VISION HDR Nahrávanie - Dolby Vision je štandard HDR, ktorý používa dynamické metadáta. Táto technológia vám poskytne lepší vizuálny zážitok a enormne zvýši kvalitu a detail obrazu. Hlavným rozdielom medzi Dolby Vision a HDR10 je farebná hĺbka a jas, ktorý je schopný dosiahnuť. Sledovaný obsah v Dolby Vision je vyrazený až do 12-bitovej farebnej hĺbky v porovnaní s 10-bitovou HDR10 (odkiaľ HDR10 získava svoj názov).

 

DROPBOX - Dropbox je online služba pre ukladanie multimediálnych súborov, často označovaná ako služba „cloudového úložiska“. Dropbox je jednou z najstarších a najobľúbenejších služieb cloudového úložiska, ktorá sa v súčasnosti používa. Môžete si súbory ukladať, zdieľať, spolupracovať na projektoch a realizovať najlepšie nápady - či už pracujete s tímom kolegov alebo pre klientov. S Dropboxom sú všetky vaše súbory bezpečne zálohované do cloudu a sú k dispozícií.

 

DUAL SIM - V dnešnej dobe je už štandardom používanie DUAL SIM funkcie pre mobilné telefóny. Ide o možnosť využívať v jednom mobilnom telefóne dva SIM karty. Ak je v zariadení nainštalovaná aj druhá karta, môže telefón prepínať medzi kartami alebo má podporu pre udržanie obidvoch kariet v pohotovostnom režime pre automatické prepínanie. Mobily s DUAL SIM sú obľúbené medzi podnikateľmi a rovnako aj bežnými používateľmi pre komfortnejšie používanie zariadenia. Telefóny s dvoma SIM kartami majú zvyčajne dve jedinečné čísla IMEI, jedno pre každý slot SIM.

 

EDGE - EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) je poslednou fázou vývoja štandardu GSM, ktorý 2G približuje kapacite 3G pre prenos dát (rýchlejšie sťahovanie). EDGE bol v sieťach GSM prvýkrát uvedený na trh v USA v roku 2003 s typickou rýchlosťou 384 KB/s.

 

EKG meranie - EKG (Elektrokardiogram) je test, ktorý vie zaznamenať srdcovú frekvenciu v podobe načasovania sily elektrických signálov. Aplikácia EKG kontroluje tieto pulzy, aby zistila vašu srdcovú frekvenciu a zistila, či sú horná a dolná komora vášho srdca v rytme. V dnešnej dobe väčšina inteligentných hodiniek na trhu majú v sebe integrovanú aj túto funkciu. Ide o monitor, ktorý pomocou blikajúcich LED diód preniká do pokožky a deteguje prietok krvi. Ak sa svetlo odrazí od prietoku krvi, zvládnu ho zachytiť senzory. Algoritmus potom začne pracovať, aby to premenil na odhad vašej srdcovej frekvencie.

 

EXTERNÝ HDD - Externý Hard disk je zariadenie, ktoré si môžete pripojiť k svojmu počítaču a zvýšiť jeho úložný priestor alebo si zálohovať dôležité súbory. Na rozdiel od pevného disku, ktorý je nainštalovaný priamo vo vašom počítači, je externý pevný disk prenosný a možno ho použiť aj na ukladanie súborov z viacerých zariadení. Pripojíte ho k počítaču pomocou USB kábla.

 

E-SIM - (vstavaná SIM karta) je zabudovaná do vášho telefónu a nepriamo stiahne plán vášho operátora. Ide o nový spôsob SIM kariet, ktoré sú digitálne a nemusíte používať fyzické SIM kart. Aktivácia tejto karty Vám umožní Váš operátor. Aj keď ide o digitálnu kartu, tak prístup na internet potrebujete len pri prvotnom stiahnutí a prihlásení. Po prihlásení viete fungovať aj bez prístupu na internet.

 

FACE ID - Face ID je systém pre rozpoznávania tváre od spoločnosti Apple pre zariadenia iPhone a iPad Pro. Systém umožňuje biometrickým snímaním tváre následnú autorizáciu pre odomknutie zariadenia, zaplatením pomocou Apple Pay či pristupovať k citlivým dátam. Tiež umožňujú podrobné sledovanie výrazu ve tvári pre Animoji.

 

FAMILY SETUP - Rodinné nastavenie je nová funkcia, ktorá bola použitá v novom sofvére WatchOS 7 v roku 2020, ktorá umožňuje nastaviť hodinky Apple Watch cez iPhone rodiča alebo opatrovníka bez toho, aby bolo potrebné iPhone potom používať. S týmto nastavením môže člen vašej rodiny, ktorý nemá vlastný iPhone, používať svoje hodinky Apple Watch na telefonovanie, odosielanie správ a zdieľanie svojej polohy s vami.

 

FINDER PROGRAM - Finder je predvolený správca súborov a prostredie grafického používateľského rozhrania používané vo všetkých operačných systémoch Macintosh. V okne „Informácie“ je popísaný, ako „The Macintosh Desktop Experience“ a je zodpovedný za spustenie ďalších aplikácií a za celkovú správu používateľa pre súbory, disky a multimédia. Prvýkrát bol predstavený na prvom počítači Macintosh.

 

FITNESS+ - Apple Fitness je aplikácia pre cvičenie a pohyb, ktorá vám ponúka športové tréningy a rady. Môžete si vybrať z katalógu cvičení a meditácií vedených odbornými trénermi. Metriky počas relácie, ako je srdcový tep a spálené kalórie, sa synchronizujú s vaším iPhonom, iPadom alebo Apple TV. Čo značí, že sa nemusíte odtrhnúť oči, aby ste mali prehľad ako natom ste.

 

FOTKY GOOGLE - Služba Fotky Google vám umožní ukladať, zdieľať, zobrazovať a upravovať svoje fotografie a videá a obsahuje asistenta poháňaného AI, ktorý vám pomôže spravovať vaše médiá. Funguje na zariadeniach Android aj iOS a poskytuje automatické zálohovanie vašich médií. Fotky Google môžu byť zadarmo s neobmedzeným úložiskom - existujú však výhrady.

 

FOTOGRAFICKÉ ŠTÝLY - Ide o nové úpravy fotografií na iPhone 13. Touto úpravou si môžete prispôsobiť vzhľad svojich fotografií v aplikácii Fotoaparát. Na výber sú predvoľby: bohatý kontrast, žiarivý, teplé alebo chladné farby a viete ich ešte dodatočne upravovať pomocou tónov a tepla. Na rozdiel od bežných filtrov však štýly selektívne uplatňujú úpravy v správnej oblasti pre zachovanie tónov pleti a pozadia.

 

FM RÁDIO - Ide o technológiu bezdrôtového rozhlasového vysielania vo frekvenčnom pásme 88-108 MHz. Technológa FM moduluje nosnú frekvenciou zmenou frekvencie, nie silou signálu, ako pri pásme AM.

 

GALILEO - je globálny navigačný satelitný systém, ktorý bol uvedený do prevádzky len nedávno v roku 2016. Tento globálny navigačný systém bol vytvorený prostredníctvom Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorú prevádzkuje Agentúra Európskej únie pre vesmírny program (EUSPA). Ide o ďalšiu alternatívu k americkému GPS a ruskému GLONASS. Používanie základnej verzie je bezplatné a prístupné pre každého. Plne šifrovaná služba je prístupná bezplatne len pre používateľov schválených štátmi. Prvý testovací satelit GALILEO bol vypustený v roku 2005. Koncom roka 2021 bolo v konštelácii 22 vypustených satelitov v použiteľnom stave (t. j. satelit je funkčný a prispieva k poskytovaniu služieb). Galileo má tiež poskytnúť novú funkciu globálneho pátrania a záchrany (SAR) ako súčasť systému MEOSAR.

 

GB (Gigabyte) -Je to jednotka informácií, ktorá sa používa napríklad na kvantifikáciu pamäte počítača alebo kapacity úložiska. 1 GB sa rovná približne 1 miliarde bajtov alebo presne 1024 MB.

 

GLONASS - je systém satelitnej navigácie, ktorý prevádzkuje Rusko. Ide o alternatívu ku navigácií GPS a je druhým najpoužívanejším navigačným systémom v pomere s globálnym pokrytím a presnosťou. Pridanie možnosti snímania GLONASS v mobilných telefónoch sa oblasti dajú určiť rýchlejšie a presnejšie. Takisto doplnenie týchto systémov zlepšuje určovanie polohy vo vysokých zemepisných šírkach. Vývoj tohto navigačného systému začali v Sovietskom zväze ešte v roku 1976. V roku 2010 dosiahol GLONASS úplne pokrytie Ruského územia a v októbri 2011 dosiahla konšteláciou 24 satelitov úplne globálne pokrytie.

 

Gmail - Služba Gmail alebo Google Mail, je bezplatná e-mailová služba poskytovaná spoločnosťou Google s obmedzenou veľkosťou úložiska. S touto službou môžete odosielať, prijímať a kategorizovať si mailovú komunikáciu podľa vašich potrieb. Je prístupná formou webového rozhrania alebo cez protokol POP3 a IMAP. V súčasnosti poskytuje zadarmo úložný priestor 15 gigabajtov. Táto služba priamo kooperuje s ostatnými službami od spoločnosti Google.

 

GOOGLE DRIVE - Disk Google je cloudové úložné riešenie, ktoré vám umožňuje ukladať súbory v online serveri a pristupovať k nim kdekoľvek z akéhokoľvek smartfónu, tabletu alebo počítača. Disk môžete použiť na svojom počítači alebo mobilnom zariadení na bezpečné nahrávanie rôznych súborov a ich následnú úpravu online. Disk tiež uľahčuje ostatným úpravy a spoluprácu v súboroch najmä ak pracujete v tímoch.

 

GOOGLE PLAY - Google Play je internetový obchod, kde si ľudia môžu vyhľadávať a užívať si obľúbené aplikácie, online hry, filmy, televízne relácie, knihy a ďalší obsah na svojich zariadeniach s Androidom. Google Play je k dispozícii v 190 krajinách a distribuuje ich aplikácie v spolupráci s vývojármi z celého sveta.

 

GOOGLE MESSAGE – Správy Google (označované tiež ako iba Správy) je bezplatná aplikácia na odosielanie správ typu všetkého v jednom, ktorú navrhla spoločnosť Google pre svoje smartfóny, ktoré používajú operačný systém Android. Umožňuje vám písať textové správy, chatovať, odosielať skupinové texty, odosielať obrázky, zdieľať videá, odosielať zvukové správy a ďalšie funkcie.

 

GOOGLE ONE – je služba predplatného úložiska vyvinutá spoločnosťou Google, ktorá ponúka rozšírenie základnej verzie cloudové úložisko a je určená pre spotrebiteľský trh. Tarify sú mesačné na základe veľkosti zvoleného úložiska.

 

GPS - je rádiový navigačný systém. Využíva rádiové vlny medzi satelitmi a prijímačom vo vašom telefóne na poskytovanie informácií o polohe a čase každému softvéru, ktorý ho potrebuje používať. ... Prijímač GPS vášho telefónu používa údaje z týchto signálov na trianguláciu toho, kde sa nachádzate a koľko je hodín.

 

GPU - (Graphics Processing Unit) je špecializovaný obvod určený na urýchlenie výstupu obrazu vo vyrovnávacej pamäti rámcov určenej na výstup na displej. GPU sú veľmi účinné pri manipulácii s počítačovou grafikou a vo všeobecnosti sú účinnejšie ako univerzálne CPU pre algoritmy, kde sa spracovanie veľkých blokov údajov vykonáva paralelne. Moderné smartphony sú vybavené pokročilými vstavanými čipovými sadami, ktoré môžu v závislosti od ich programovania vykonávať mnoho rôznych úloh. GPU sú zásadnou súčasťou týchto čipových súprav a keďže mobilné hry posúvajú hranice svojich schopností, výkon GPU je stále dôležitejší.

 

GSM - GSM (globálny systém pre mobilnú komunikáciu) je digitálna mobilná sieť, ktorú používatelia mobilných telefónov v Európe a ďalších častiach sveta široko používajú. GSM používa variáciu viacnásobného prístupu s časovým delením (TDMA) a je najpoužívanejšou z troch technológií digitálnej bezdrôtovej telefónie: TDMA, GSM a viacnásobného prístupu s delením kódu (CDMA). GSM digitalizuje a komprimuje údaje a potom ich pošle do kanála s ďalšími dvoma prúdmi užívateľských dát, každý vo svojom vlastnom časovom úseku. Pracuje vo frekvenčnom pásme 900 megahertzov (MHz) alebo 1 800 MHz.

 

GYROSKOP (G-senzor) - Gyroskop možno chápať ako zariadenie, ktoré sa používa na udržanie referenčného smeru alebo na zaistenie stability navigácie, stabilizátorov atď. Podobne je vo vašom smartfóne prítomný gyroskop alebo gyroskopický snímač na snímanie uhlovej rýchlosti otáčania a zrýchlenia.

 

HDR REŽIM - Tento pojem HDR vyjadruje vysoký dynamický rozsah, ktorý je vo fotoaparáte. Tento režim vám získať skvelé zábery aj v situáciách s vysokým kontrastom. iPhone zhotoví niekoľko fotografií rýchlo za sebou pri rôznych expozíciách a zmieša ich, aby vašim fotografiám priniesol viac zvýraznenia a tieňov.

 

HDR10 - je skratka pre High Dynamic Range a označuje sa kontrast alebo farebný rozsah medzi najsvetlejšími a najtmavšími tónmi v obraze. Takéto rozlíšenie poskytuje vyšší kontrast - alebo väčší rozsah farieb a jasu ako štandartný dynamický rozsah, ktorý je vizuálne pôsobivejší ako 4K. HDR10 je 10-bitové video s viac ako 1 miliardou farieb. Ak máte zariadenie, ktoré je kompatibilné s HDR, bude mať podporu aj pre HDR10.

 

HLASOVÝ ASISTENT - je digitálny asistent, ktorý používa rozpoznávanie hlasu a jazyku, algoritmy na spracovanie jazyka a syntézu hlasu na počúvanie konkrétnych hlasových príkazov na základe toho generuje a odpovedá na príslušné informácie alebo vykonáva niektoré funkcie na základe požiadaviek používateľa.

 

HONOR - Honor (štylizovaný a uvádzaný na trh ako HONOR) je značka smartfónov, ktorú pôvodne vlastnila spoločnosť Huawei Technologies. Ide predovšetkým o radu mobilných telefónov určené pre mladých spotrebiteľov, ale na trh už uviedli aj tablety, inteligentné hodinky a inú nositeľnú technológiu.

 

HUAWEI CLOUD - je internetová služba pre cloudové služby od výrobcu Huawei, ktorá vám umožňuje zálohovať, synchronizovať a obnovovať obsah uložený vo vašom zariadení. Nikdy neprídete o nič dôležité a môžete si bez problémov prezerať fotografie na všetkých zariadeniach.

 

HUAWEI HISUITE - Ide o počítačový program od spoločnosti Huawei, ktorý je skvelým nástrojom na prenos multimediálnych súborov medzi zariadením Huawei a počítačom. Môžete si svoje súbory jednoducho prenášať a zálohovať podľa potreby. V súčasnej dobe Huawei HiSuite funguje na Windows a macOS.

 

iCLOUD - je služba cloudového úložiska od spoločnosti Apple pre zariadenia ako iPhone, iPad, iMac a Apple Watch. Účelom iCloud je bezpečne uložiť údaje a dôležité informácie na vzdialené servery Apple (na rozdiel od vášho zariadenia iPhone alebo iPad). Všetky vaše informácie sa tak zálohujú na bezpečné miesto a synchronizujú sa medzi všetkými vašimi zariadeniami. Keď si nastavíte iCloud, automaticky získate 5 GB bezplatného úložiska. Tento úložný priestor môžete použiť na zálohovanie zariadenia a na zaistenie bezpečného uloženia a aktualizácie všetkých vašich fotografií, videí, dokumentov a textových správ kdekoľvek.

 

iMAC - patrí medzi radu stolných počítačov od spoločnosti Apple. Ide o dizajnový a výkonný počítač s ultra farebným Retina displejom pre profesionálne odvetvia kancelárskej práce. Ide o tzv. všetko v jednom, čo znamená, že sa počítač dodáva so všetkým - obrazovka - počítač, klávesnica, myška.

 

IMEI (International Mobile Equipment Identity) - IMEI je jedinečné 15 -miestne sériové číslo, ktoré jednoznačne identifikuje mobilný telefón GSM alebo UMTS. Skladá sa zo štyroch častí a poskytuje informácie, napríklad o výrobcovi, mobilnej sieti. Obvykle je vytlačený na zariadení pod batériou. IMEI je možné použiť na „zakázanie“ odcudzeného telefónu, čo zlodejovi s novou SIM kartou sťažuje používanie.

 

ION-X sklo - sa vyrába z kúska skla, ktoré sa vloží do 400 ° C horúceho kúpeľa draselnej soli, kde sa rozpustia menšie sodné ióny skla. Väčšie ióny draslíka potom priľnú k povrchu skla. Tento typ skla je odolnejší a pevnejší, taktiež skvelo ochráni proti prípadným škrabancom. Používa sa najmä v inteligentných hodinkách Apple Watch.

 

IOS - Apple (AAPL) iOS je operačný systém vytvorený pre iPhone, iPad a rôzné iné mobilné zariadenia od Apple. iOS je založený na operačnom systéme Mac OS, ktorý beží na rade stolných a prenosných počítačov Mac spoločnosti Apple, a je navrhnutý tak, aby umožňoval jednoduché a bezproblémové vytváranie sietí medzi radom produktov Apple. Apple iOS je druhým najobľúbenejším mobilným operačným systémom. V júni 2021 mal Apple iOS 26,3 -percentný podiel na trhu s mobilnými telefónmi, druhý za Androidom, ktorý mal 73,3 -percentný podiel na trhu.

 

iTUNES - je to softvér, s ktorý si môžete pridávať, organizovať a prehrávať zbierku digitálnych médií v počítači a synchronizovať ju s mobilným zariadením. Ide o prehrávač podľa Songbird a Windows Media Player a môžete ho použiť na počítači Mac alebo Windows. iTunes je bezplatná aplikácia na správu vašej hudobnej knižnice, prehrávania hudobného videa, nákupov hudby a synchronizácie zariadení.

 

IP Hodnotenie IP (tiež nazývaný IP kód) je medzinárodný štandard na meranie úrovne ochrany telefónu pred prachom a vodou. Pri hodnotení IP prvé číslo vždy odkazuje na ochranu pred prachom, druhé na odolnosť voči vode.

 

IP67 - IP67 znamená, že dané zariadenie je možné hodiť na 30 minút do vodnej hladiny s hĺbkou 1 meter.

 

IPHONE - IPhone je smartphone od spoločnosti Apple, ktorý kombinuje počítač, iPod, digitálny fotoaparát a mobilný telefón do jedného zariadenia s rozhraním dotykovej obrazovky. Jeho výhodou oproti konkurencií je používateľsky jednoduchý a rýchly operačný systém iOS a taktiež vysokokvalitné spracovanie. Najnovší model je Apple iPhone 13.

 

IPX - Hodnotenie IPX je označenie, ktoré označuje úroveň ochrany pred vodou, prachom atď. IPX môže tiež alternatívne označovať predmet ako „odolný voči poveternostným vplyvom“, „vodotesný“ alebo „odolný voči prachu“. Úroveň ochrany pred vniknutím pevných častíc alebo predmetov je opísaný prvým číslom/písmenom.

IPX2 - Odoláva vode, ktorá dopadá na zariadenie pod uhlom 15 ° alebo menším, ale ochráni aj proti prachu a iným mikročastičám.

 

IPX4 - Bezdrôtové slúchadlá používajú označenie pre krytie IPX. Certifikácia pokrytia IPX4 je odolná oči kvapkám vody, striekajúcej vode a striekajúcej vode. To značí, že takéto slúchadlá môžete používať aj v sprche. Takéto slúchadlá však nemôžete ponoriť priamo do vody.

 

IPX7 - Podľa údajov IPX7 môže byť zariadenie ponorené do vody do jedného 1 metra na dobu 30 minút, ochráni takisto spoľahlivo aj proti prachu a iným mikročasticám, ktoré by mohli poškodiť zariadenie.

 

JADRO PROCESORA - Ide o počet jadier v danom procesore. Jadrá sú malé bity procesora. Dvojjadrové procesory majú dve jadrá, štvorjadrové procesory majú štyri jadrá, a tak ďalej, a tak ďalej.

 

JACK KONEKTOR - Telefónny konektor, známy tiež ako telefónny jack, zvukový konektor, konektor pre slúchadlá alebo zástrčka, je skupina elektrických konektorov, ktoré sa zvyčajne používajú pre analógové zvukové signály.

 

JAVA - Objektovo orientovaný programovací jazyk vyvinutý spoločnosťou Sun Microsystems. Programy napísané v jazyku Java sa nespoliehajú na operačný systém, pokiaľ je na zariadení, na ktorom beží, nainštalovaný Java Virtual Machine (JVM).

 

KAPACITA BATÉRIE - Kapacita batérie (AH) je definovaná ako súčin prúdu, ktorý sa odoberá z batérie, zatiaľ čo batéria je schopná dodávať záťaž, kým jej napätie neklesne na nižšiu hodnotu, ako je určitá hodnota pre každý článok. Hodnoty batérie sa vo väčšine prípadov udávajú v mAh.     

 

KB (kilobajt) - Jeden kilobajt (KB) je veľkosť okolo 1 000 bajtov. Ide o jednotku informácií, ktorá sa používa napríklad na určenie pamäte počítača alebo aj kapacity úložiska.

 

KALENDAR GOOGLE - Kalendár Google je online kalendár, služba na správu času, schôdzok, udalostí, výročí a úloh od spoločnosti Google. Umožňuje vám vytvárať, upravovať a zdieľať viacero kalendárov a pripája sa k ďalším službám Google, ako sú Gmail a Dokumenty Google. S Kalendárom Google môžete plánovať rôzne schôdze a udalosti a dostávať pripomenutia o nadchádzajúcich aktivitách alebo úlohách, takže vždy viete, čo máte. Kalendár je navrhnutý pre tímy, takže je ľahké zdieľať svoj rozvrh s ostatnými a vytvárať viac kalendárov, ktoré môžete vy a váš tím používať spoločne.

 

KONFIGURÁCIA KARIET – je to rozhranie jednotlivých mobilných zariadení, aké využitie SIM kariet ponúkajú. Používajú sa najmä: Dual SIM – pre dve sim karty zároveň, Single SIM – pre jednu sim kartu v zariadení.

 

KONTAKTY GOOGLE - Kontakty Google je online nástroj pre správu rôznych kontaktov od Googlu, ktorý je dostupný v jeho bezplatnom e-mailovom klientovi Gmail ako samostatná služba a ako súčasť obchodné orientovanej sady webových aplikácií Google Apps pre prácu.

 

Long Term Evolution (LTE) - LTE je ďalším krokom vo vývoji UMTS (3G) a HSDPA (3,5 G). Je to jediná technológia bezdrôtovej siete, ktorá sa zvykne nazývať hlavne sieť 4G. Niektoré prenosy môžu predávať svoje vysokorýchlostné siete HSDPA+ ako 4G, ale to nie je technicky správne. LTE siete by teoreticky mali poskytovať rýchlosť sťahovania dát až 300 Mbps a rýchlosť prenosu až 75 Mbps.

 

LiDAR - Skener LiDAR (Light Detection and Ranging) v mobilných telefónoch Apple meria a presne skenuje vzdialenosť a mapuje trojrozmerné priestory pre skvelé zachytenie fotografií a videí. Táto funkcia sa hodí pri nočnom fotografovaní, ale hrá tiež svoju úlohu v mnohých mobilných aplikáciách. LiDAR by mal celkom presne zachytiť nielen hĺbku, ale aj výšku jednotlivých predmetov v reálnom pomere.

 

LIGHTING KONEKTOR - Konektor Lightning je malý prepojovací kábel používaný s mobilnými zariadeniami Apple (a dokonca aj s niektorým príslušenstvom), ktorý nabíja a pripája zariadenia k počítačom a nabíjacím kockám.

 

Li-Pol - Lítium-polymérová batéria alebo správnejšie lítium-iónová polymérová batéria (skratka LiPo, LIP, Li-poly, lithium-poly a ďalšie) je nabíjateľná batéria lítium-iónovej technológie, ktorá namiesto kvapalného elektrolytu používa polymérny elektrolyt. Tento elektrolyt tvoria polotuhé (gélové) polyméry s vysokou vodivosťou. Tieto elektrolyty v sebe dokážu udržať energiu pre chod mobilného zariadenia.

 

MAC OS - je to počítačový operačný systém pre radu osobných a stolných počítačov, taktiež aj pracovných staníc od spoločnosti Apple. Dodáva sa s celou radou rôznych aplikácií, ktoré boli špeciálne navrhnuté pre iMac a Macbook. Vyznačuje sa hlavne jednoduchým, rýchlym a prémiovo graficky spracovaným používateľským rozhraním s množstvom užitočných funkcií pre multimediálnu zábavu a prácu.

 

MAGSAFE - MagSafe je patentovaný magnetický štandard pre bezdrôtový prenos energie, ktorý bol vyvinutý spoločnosťou Apple Inc. pre iPhone. Okrem zjednodušeného a vylepšeného bezdrôtového nabíjania, zaklápací nástavec MagSafe je aj exkluzívne príslušenstvo ako magnetický držiak.

 

Mbps- Širokopásmové rýchlosti sa merajú v megabitoch za sekundu, často skrátené na Mb Mbits p/s alebo Mbps. Bity sú malé jednotky údajov, pričom megabit ich predstavuje milión. Čím vyšší počet Mbps (megabitov za sekundu) máte, tým by mala byť vaša online aktivita rýchlejšia.

 

Karta microSD-  skratka pre kartu Secure Digital, je typ vymeniteľnej pamäťovej karty, ktorá sa používa na čítanie a zápis veľkého množstva údajov v širokej škále mobilných zariadení, fotoaparátov, inteligentných zariadení a ďalších.

 

MACBOOK - MacBook je tretí rad prenosných počítačov od spoločnosti Apple Inc., ktorá bola predstavená v roku 2006 (pozri PowerBook a iBook). V roku 2015 boli nové MacBooky vybavené vysokokvalitným Retina displejom Apple a vyšším rozlíšením ako aj trackpadom Force Touch, ktorý sníma rôzne úrovne tlaku. Do konca roku 2016 všetky MacBooky používali disky SSD (SSD). Momentálne sa vyrábajú tri verzie Macbook: Macbook Pro, ktorý je vybavený najrýchlejšie procesory a najväčšie obrazovky. Štandardný Macbook vzkriesený v roku 2015, ktorý bol vylepšení s portom USB-C. Macbook Air, ide o tenký pracovný počítačov na dlhé cesty, ktorý sa vyrába s výkonným procesorom M1.

 

MAh - Hodnota mAh vyjadruje miliampér/hodinu, čo predstavuje, ako dlho môže batéria vydržať konštantný výboj elektrickej energie v miliampéroch. Ak zvýšite odber energie, ovplyvní to hodnotu mAh, takže je najlepšie vedieť, koľko energie sa v kontexte mAh vybíja.

 

MERANIE SATURÁCIE KYSLÍKU V KRVI - Inteligentné hodinky majú aj funkciu merania kyslíku v krvi. Pri tejto metóde sa svetlo premieta na povrch tela zvyčajne infračervené a červené svetlo a to sa odráža od podkožia alebo kosti k senzoru na inteligentných hodinkách, kde sa rozdiel medzi vyžarovaným a odrazeným svetlom používa na určenie hladiny kyslíka v krvi.

 

MEMOJI - Memoji je od spoločnosti Apple. Je to v podstate Apple verzia Bitmoji od Snapchatu alebo AR Emoji od Samsungu. Takéto Animoji môžu vyzerať ako vy (alebo vaša digitálne verzia - so žltou pokožkou, modrými vlasmi, mohawkom, afro, drdolom alebo kovbojským klobúkom). Táto myšlienka má jadro vo forme sebaprezentačného správania spočíva v tom, že umožňuje ľuďom lepšie skrývať svoje nedostatky.

 

Mi PC SUITE - Mi PC Suite je špecializovaná a voľne dostupná aplikácia pre Windows, ktorú Xiaomi vyvíja. Používateľ si môže takto jednoducho spárovať svoj mobilný telefón s počítačom. Poskytuje pokročilé funkcie na prenos našich údajov medzi našimi telefónmi Xiaomi a systémami Windows alebo synchronizáciu našich zariadení. Redmi PC Suite môže tiež synchronizovať vaše zariadenie s počítačom a automaticky prenášať vaše údaje.

 

MICRO SD - Karta microSD je súčasnosti najmenšia používaná pamäťová karta typu flash hlavne pre zvýšenie pamäti do mobilných telefónov. Je to variácia štandardnej karty SD (skratka pre Secure Digital) a používa podobnú sadu elektrických pripojení. To umožňuje používať karty microSD v štandardných slotoch pre karty SD s použitím adaptéra. MicroSD bola predstavená ako menšia alternatíva k prenosnej elektronike.

 

MICROSOFT - Ide o spoločnosť, ktorá sa špecializuje na výrobu a vývoj počítačového softvéru; hardvér pre počítačové, mobilné a herné systémy; a cloudové služby. Sídlo spoločnosti Microsoft sa nachádza v meste Redmond v štáte Washington a má pobočky vo viac ako 60 krajinách. Spoločnosť vznikla v roku okolo roku 1975, kedy začala vyvíjať svoje vlastné počítačové programy. Dnes patrí medzi najväčších výrobcov každého typu počítačového softvéru, medzi najznámejšie patria: Windows; Microsoft office, Internet Explorer, NET framework.

 

MICROSOFT ONEDRIVE - OneDrive je cloudová služba od spoločnosti Microsoft, s ktorou môžete ukladať všetky vaše súbory. Umožňuje vám ukladať a chrániť vaše súbory, zdieľať ich s ostatnými členmi a dostať sa k nim odkiaľkoľvek na všetkých vašich zariadeniach. Keď používate OneDrive s účtom poskytnutým vašou spoločnosťou alebo školou, niekedy sa mu hovorí „OneDrive do práce, alebo do školy“. Kedysi bol známy ako „OneDrive for Business“.

 

MMS - MMS (Multimedia Messaging Service) je štandard pre systémy telefónnych správ, ktoré umožňujú odosielanie správ, ktoré obsahujú multimediálne objekty (obrázky, zvuk, video, formátovaný text). Môže, ale nemusí obsahovať normálny text.

 

MOBILNÝ WEB - Mobilný web je kanál na doručovanie webového obsahu, ktorý prispôsobuje obsah mobilnému kontextu. Mobilný kontext je charakterizovaný rôznymi vecami, ako sú napríklad mobilné obmedzenia (veľkosť obrazovky, vstup z klávesnice) a špeciálne možnosti (poloha, typ pripojenia, ako je 3G alebo Wifi). Mobilný web umožňuje prístup na internet z mobilných zariadení, ako sú smartfóny a tablety.

 

MONITORING SPÁNKU - V mnohých modeloch dnešných smart hodinkách je funkcia monitoringu spánku, ktorý presne monitoruje fázy Vášho spánku počas noci. Keď sa viac ako hodinu nepohnete, tak Vaše smart hodinky predpokladajú, že spíte. Počas spánku táto funkcia sleduje zmeny srdcovej frekvencie medzi jednotlivými údermi, známe ako variabilita srdcovej frekvencie (HRV), ktorá kolíše pri prechode medzi ľahkým spánkom, hlbokým spánkom a spánkom REM.

 

MOVE TO iOS -  Move To iOS je aplikácia určená pre operačný systém Android od spoločnosti Apple, ktorá bola vyvinutá pre používateľov, ktorý sa chce presunúť z Androidu do iOS bez straty svojich dát a nastavení. Táto aplikácia zvládne prenášať kontakty, históriu správ, záložky webových stránok, poštové účty, kalendáre, fotografie a videá. Presúva do systému iOS tiež všetky aplikácie pre Android, ktoré ste mali na starom telefóne, a ak sú App Store aj pre iOS zadarmo, stiahne si ich do nového telefónu iPhone.

 

NADSTAVBA SYSTÉMU ANDROID  - je to grafická alebo používateľská nadstavba základného operačného systému Android rôznymi výrobcami mobilných telefónov, najmä však: V Samsungu nájdeme nastavbu Experience UI. Xiaomi má nastavbu MIUI 12. OnePlus vám ponúkne HydrogenOS a Huawei má EMUI. V mobilných zariadeniach Oppo ide o nadstavbu ColorOS. Každý výrobca svoju nadstavbu obohatil o rôzne funkcie a vylepšenia, pričom sa používatelia týchto nadstavieb radi vracajú späť k danému výrobcovi.

 

NÁJSŤ iPHONE -  Môžete ho použiť na lokalizáciu strateného iPhonu, Macbooku, iPadu, iPodu touch, Apple Watch a dokonca aj AirPodov. Find My iPhone tiež pomáha chrániť vaše údaje v prípade krádeže zariadenia. Dokonca to funguje aj s rodinným zdieľaním, aby lokalizovalo zariadenia, ktoré vlastní ktokoľvek vo vašej rodine, budete tak mať prehľad o zariadeniach všetkých v prípade straty alebo krádeže.

 

NEURAL ENGINE - Ide o pokročilé strojové učenie pre čipy Apple Bionic. Toto strojové učenie pracuje s miliónmi dát za sekundu a tým pádom funguje systém rýchlo a spoľahlivo bez zbytočného sekania. Strojové učenie je špecifická aplikácia umelej inteligencie, ktorá umožňuje počítaču učiť sa, bez toho by bol výslovne naprogramovaný tak, aby automaticky spracovával veľké množstvo dát, porozumel vzorom a poskytoval zodpovedajúce predpovede alebo interakcie.

 

NOISE CANCELLING - Takéto aktívne potlačenie okolitého hluku využívajú mikrofóny a reproduktory pre zníženie rušenia okolitých zvukov. Toto je najznámejší typ a používa ho väčšina slúchadiel, ktoré využívajú ANC. Dnes je táto technológia energetický úsporná a šetrí plnohodnotne batériu. Takéto aktívne potlačenie okolitého hluku dokonca chráni aj váš sluch. Pre okolité zvuky ako v lietadle je to dokonalosť. Slúchadlá s potlačením hluku však neblokujú hlasy.

 

NOKIA - Nokia Oyj je Fínska nadnárodná spoločnosť verejnosti známa najmä v 90. rokoch minulého storočia výrobou mobilných telefónov a budovaním sieťovej infraštruktúry. Momentálne sa snaží vyrábať konkurencie schopné smartfóny pre bežných užívateľov. Začiatkom nového tisícročia ignorovala vývoj nových systémov a až do roku 2010 podporovala operačný systém Symbian. Momentálne spoločnosť vyvíja sieťové vybavenie, softvér, služby a licencovanie. Poskytuje služby pre mobilné telefóny, internetu a digitálneho zdravotníctva

 

NOTIFIKAČNÁ DIÓDA – vo väčšine prípadov ide o malé blikajúce svetielko umiestnené na prednej časti smartfónu, ktoré upozorňuje na prichádzajúce notifikácie z rôznych mobilných aplikácií, zmeškané hovory, SMS.

 

NFC (Near Field Communication) - NFC je vysokofrekvenčná bezdrôtová komunikačná technológia krátkeho dosahu, ktorá umožňuje výmenu údajov medzi zariadeniami na vzdialenosť približne 10 cm. NFC je inováciou existujúceho štandardu bezdotykových kariet (RFID), ktorý kombinuje rozhranie čipovej karty a čítačky do jedného zariadenia. Umožňuje používateľom bezproblémovo zdieľať obsah medzi digitálnymi zariadeniami, bezdrôtovo platiť účty alebo dokonca použiť svoj mobilný telefón ako elektronický cestovný lístok na existujúcu bezkontaktnú infraštruktúru, ktorá sa už používa vo verejnej doprave. Významnou výhodou NFC oproti Bluetooth je kratší čas nastavovania. Namiesto vykonávania manuálnych konfigurácií na identifikáciu zariadení Bluetooth sa vytvorí spojenie medzi dvoma zariadeniami NFC naraz (menej ako 1/10 sekundy). Vďaka svojmu kratšiemu dosahu poskytuje NFC vyšší stupeň zabezpečenia ako Bluetooth a robí NFC vhodným preplnené oblasti, kde by sa korelovanie signálu s jeho vysielajúcim fyzickým zariadením (a v konečnom dôsledku aj s jeho užívateľom) inak ukázalo ako nemožné. NFC môže fungovať aj vtedy, ak jedno zo zariadení nie je napájané batériou (napr. V telefóne, ktorý je možné vypnúť, bezkontaktná inteligentná kreditná karta atď.).

 

OBNOVENIE TOVÁRENSKÝCH NASTAVENÍ - Obnovenie továrenských nastavení vymaže vaše údaje z telefónu, ktoré boli v ňom pred továrenským resetom. Mobilný telefón sa tak obnoví do výrobných nastavení bez špecifikácií. Údaje uložené vo vašom účte Google je možné obnoviť, ale všetky aplikácie a ich údaje sa odinštalujú. Ak chcete byť pripravení obnoviť svoje údaje, uistite sa, že sú vo vašom účte Google, ale iCloud.

 

OBNOVOVACIA FREKVENCIA DISPLEJA -  vyznačuje frekvenciu displeja, koľkokrát za sekundu je schopný vytvoriť nový obrázok na displeji. Takéto merania sa udávajú v Hertzoch (Hz). Ak má váš displej napríklad obnovovaciu frekvenciu 144 Hz, obnovuje obraz 144 -krát za sekundu.

 

OLED - Táto technológia zobrazovania je inštalovaná v modernejších mobilných zariadeniach, vo väčšine ide o prémiovejšie produkty. Skvelo vyobrazujú farebné spektrum a získajú si tým aj náročného používateľa. OLED (Organic Light-Emitting Diode) na vykreslenie obrazu používajú elektroluminiscenčné diódy. Tie oproti tekutým kryštálom v LCD nepotrebujú presvietiť, sami totiž svetlo vytvárajú.

 

ONEDRIVE - OneDrive je cloudová služba od spoločnosti Microsoft, s ktorou môžete ukladať všetký vaše súbory. Umožňuje vám ukladať a chrániť vaše súbory, zdieľať ich s ostatnými členmi a dostať sa k nim odkiaľkoľvek na všetkých vašich zariadeniach. Keď používate OneDrive s účtom poskytnutým vašou spoločnosťou alebo školou, niekedy sa mu hovorí „OneDrive do práce alebo do školy“. Kedysi bol známy ako „OneDrive for Business“.

 

OPTICKÁ STABILIZÁCIA OBRAZU - Stabilizácia obrazu (IS) zahŕňa rôzne metódy, ktoré sa používajú na zníženie rozmazania spojeného s trasením fotoaparátu, videokamery alebo iného zariadenia na získavanie obrazu. Digitálna stabilizácia obrazu, dobre známa na trhu s digitálnymi fotoaparátmi, používa techniku na presunutie elektronického obrazu (pixelov) z šošovky na rám, aby pôsobil proti pohybu. Aj keď táto metóda môže potenciálne znížiť vibrácie z vašich rúk a zlepšiť kvalitu statického obrázku, nadmerný expozičný čas môže prispieť k šumu, ktorý ovplyvňuje kvalitu obrazu okolo okrajov.

OPTICKÝ ZOOM - Vo fotoaparátoch je funkcia zoomu, ktorá sa nachádza v mnohých mobilných zariadeniach. Čo znamená, že objekty sa javia bližšie než sú snímané. Pre vytvorenie optického zoomu sa zväčša používa súprava pohyblivých optických šošoviek - odtiaľ názov "optický zoom". Fotoaparát s optickým zoomom priblíži obraz skôr, ako ho zachytíte. Váš fotoaparát to tvorí pohybom rôznych častí objektívu voči sebe navzájom. Takto sa objektív po priblížení optického zoomu pohybuje. Pomocou tejto funkcie viete priblížiť obraz bez straty kvality.

 

OPERAČNÝ SYSTÉM - Mobilný operačný systém (OS) je softvér, ktorý umožňuje smartfónom, tabletom (osobným počítačom) a iným zariadeniam spúšťať aplikácie a programy. Bez operačného systému nevedia prakticky nijako fungovať. Mobilný operačný systém sa spúšťa ihneď po zapnutí zariadenia a zobrazí obrazovku s ikonami alebo dlaždicami, ktoré zobrazujú informácie a poskytujú prístup k aplikáciám. Mobilné operačné systémy tiež spravujú pripojenie k mobilnej a bezdrôtovej sieti a prístup k telefónu. IPhone od Apple beží na svojom pôvodnom iOS, telefóny s Androidom používajú iný operačný systém a Blackberry má vlastný operačný systém. K operačnému systému Android existuje mnoho rôznych nadstávb od rôznych výrobcov.

 

OTG - Ide o funkciu v mobilných zariadeniach, predovšetkým so systémom Android, ktorá umožňuje zariadeniu, napr. mobilnému telefónu so systémom Android, čítať údaje z flash disku bez potreby počítača. Smartfón sa stáva v podstate hostiteľom USB. Môžete sa takto priamo z Vášho USB prenášať fotografie, videá a rôzne multimediálne súbory.

 

OUTLOOK -  Outlook je emailová služba od spoločnosti Microsoft, ktorá vám umožňuje odosielať a prijímať e -mailové správy, spravovať kalendár, ukladať mená a čísla kontaktov a sledovať úlohy. Môžete ho používať cez program alebo webovú aplikáciu. Disponuje mnoho skvelými funkciami pre zvýšenie produktivity.

 

PAMÄŤ RAM - RAM je forma dočasného úložiska v počítači alebo mobile, ktorá umožňuje príjem a čítanie uložených dát takmer okamžite. Po spustení sa program dočasne uloží do pamäte (alebo pamäte RAM) vášho počítača, aby bol k nemu ľahký prístup, na rozdiel od zápisu na pevný disk.

 

PIN kód (osobné identifikačné číslo) - V mobilných zariadeniach PIN funguje ako heslo, ktoré bráni ostatným ľuďom získať neoprávnený prístup k vášmu zariadeniu. Toto je číselný kód, ktorý je potrebné zadať pri každom spustení zariadenia (pokiaľ nie je vypnutá funkcia zabezpečenia PIN). V mobilných telefónoch GSM je kód PIN obvykle priradený k karte SIM (nie k telefónu) a je potrebné ho zadať pri každom zapnutí telefónu. Ak trikrát za sebou zadáte nesprávny kód PIN, prenosná časť sa uzamkne, kým nezadáte ďalší kód, nazývaný kód PUK. PIN aj PUK kódy dodáva operátor, ale iba PIN kód môže užívateľ zmeniť.

 

PIXELY - Pixely sú najmenšou viditeľnou farebnou jednotkou na obrazovke. Tieto farebné pixely pozostávajú z príslušných červených, zelených a modrých subpixelov. Na moderných obrazovkách displejov mobilných zariadení sú pixely a subpixely malé a tesne spojené.

 

PORTRÉTNY REŽIM - V režime portrét môžete snímať tvár vo výnimočnej kvalite. Toto nastavenie vám umožní vytvorenie efektu hĺbky poľa, čo znamená, že výsledná fotografia bude zaostrená na objekt s rozmazaným pozadím. Vďaka tomuto efektu rozostrenia objekt naskočí do rámu a vynikne v očiach diváka.

 

PowerDelivery - (PD) je špecifikácia pre zvládnutie vyššieho výkonu nabíjanie a umožňuje zariadeniam rýchlo sa nabíjať prostredníctvom pripojenia USB. Funguje to tak, že uľahčuje komunikáciu medzi dvoma zariadeniami s cieľom prispôsobiť napájanie energie, aby sa mohlo zariadenie čo najrýchlejšie nabiť bez poškodenia alebo prepätia. 

 

PPI ROZLÍŠENIE - Pojem PPI označuje počet pixelov na palec, ide o pevný počet počet pixelov, ktoré môže obrazovka zobraziť, a hustotu pixelov v digitálnom obrázku. Počet pixelov na druhej strane označuje počet pixelov v celej dĺžke a šírke digitálneho obrázku - to znamená rozmery obrázka v pixeloch. Pixely alebo „obrazové prvky“ sú najmenšími prvkami digitálneho obrazu. Priblížte akýkoľvek digitálny obrázok na svojom zariadení a uvidíte, že je rozdelený na farebné štvorce - to sú pixely.     

 

PROMOTION DISPLEJ - Ide o nový typ displeja, ktorý bol predstavený pre nové modely Apple iPhone 13 Pro a iPad Pro. ProMotion ponúka novú technológiu, ktorá prináša obnovovacie frekvencie až 120 Hz pre plynulé posúvanie, väčšiu odozvu a plynulejší pohybový obsah na displeji. Displej ProMotion dynamicky upravuje svoju obnovovaciu frekvenciu v závislosti od toho, čo robíte, čo v praxi znamená šetrnosť pre batériu.

 

PRORES - Apple ProRes je vysokokvalitný formát kompresie videa vyvinutý spoločnosťou Apple Inc. na použitie v následnej postprodukcii, ktorý podporuje rozlíšenie videa až 8K. Jedná sa o nástupcu kodeku Apple Intermediate Codec a bol predstavený v roku 2007 s Final Cut Studio 2. ProRes je široko používaný ako metóda konečnej kompresie videa pre súbory HD vysielania v reklamách, funkciách, Blu-ray a streamovaní.

 

PUK kód (PIN UnlocK Code) - PUK kód je potrebný, ak bola GSM SIM karta zablokovaná po zadaní nesprávneho PIN kódu trikrát za sebou. Ak zadáte desaťkrát za sebou nesprávny kód PUK, SIM karta sa natrvalo deaktivuje. PIN aj PUK kódy dodáva operátor, ale iba PIN kód môže užívateľ zmeniť.

 

Reflect Mindfulness Ide o novú aplikácia zo spoločnosti Apple s názvom  Mindfulness, ktorá je vytvorená pre meditáciu a uvoľnenie. S cvičeniami na tejto aplikácií sa môžete sústrediť na svoje dýchanie sériou hlbokých nádychov alebo výdychov alebo si dopriať chvíľu na zamyslenie sa nad myšlienkou alebo činom. Taktiež vo vašom profile vám poskytne prehľad týždenných meditačných praktík, poskytuje údaje o celkovom a priemernom čase meditácie, počte sedení a počte kurzov.

 

QWERTY - Ide o štandardné rozloženie klávesnice, ktoré sa používa na celom svete. Q, W, E, R, T a Y sú klávesy písmen začínajúce v ľavom hornom abecednom rade. Usporiadanie QWERTY navrhnuté Christopherom Sholesom. Názov pochádza z poradia prvých šiestich klávesov v ľavom hornom rade písmen na klávesnici.

 

QUICKPATH -  Ide o možnosť používania klávesníce pre iOS obsahujúcu funkciu QuickPath, takže môžete prechádzať prstom z jedného písmena na ďalšie a zadať slovo bez toho, aby ste museli prst z klávesnice zložiť. Možnosti pre vybrané alternatíve slová, ktoré chcete používať sa   zobrazia na prediktívnej lište, takže si môžete rýchlo vybrať inú možnosť. Na takéto zadávanie slov potiahnutím prstom je dobré si zvyknúť a nie je to pre každého.

 

SAMSUNG - Spoločnosť Samsung sa špecializuje na výrobu širokej škály spotrebnej a priemyselnej elektroniky vrátane spotrebičov, digitálnych mediálnych zariadení, polovodičov, pamäťových čipov a integrovaných systémov. Stala sa jedným z najznámejších názvov v technológiách a produkuje asi pätinu celkového exportu Južnej Kórey. Mobilné telefóny Samsung patria medzi najkvalitnejšie a najdôveryhodnejšie zariadenia na trhu.

 

SAMSUNG CLOUD - Ide o online službu od spoločnosti Samsung, ktorá vám umožňuje zálohovať, synchronizovať a obnovovať obsah uložený vo vašom zariadení. Nikdy neprídete o nič dôležité a môžete si bez problémov prezerať fotografie na všetkých zariadeniach.

 

SAMSUNG SMART SWITCH - Pomocou aplikácie Smart Switch môžete prenášať fotografie, kontakty, správy, súbory a dôležité údaje do nového zariadenia. Smart Switch dokáže prenášať všetky vaše údaje vrátane nastavení zariadenia, aby ste si mohli nové zariadenie vyzdvihnúť a pokračovať podľa vašich preferencií, ktoré ste si nastavili v predošlom zariadení. Môžete si dokonca vytvoriť zálohu súborov starého telefónu na počítači PC alebo Mac a potom preniesť alebo synchronizovať údaje do nového telefónu Galaxy. Smart Switch je možné použiť na prenos medzi tabletmi, medzi smartfónmi a medzi tabletom a smartfónom. Môžete si dáta prenášať cez Wi-Fi, USB kábel a aplikáciu.

 

SECURE ENCLAVE - Secure Enclave je operačný bezpečný subsystém integrovaný do systémov Apple na čipe (SoC). Secure Enclave je izolovaný od hlavného procesora, aby poskytol ďalšiu vrstvu zabezpečenia a je navrhnutý tak, aby udržal citlivé údaje používateľov v bezpečí aj keď dôjde k narušeniu jadra aplikačného procesora. Riadi sa rovnakými princípmi návrhu ako SoC - boot ROM na vytvorenie hardvérového koreňa dôvery, používa AES engine na efektívne a bezpečné kryptografické operácie. Hoci Secure Enclave neobsahuje úložisko, má mechanizmus na bezpečné ukladanie informácií na pripojenom úložisku oddelene od úložiska NAND flash, ktoré používa aplikačný procesor a operačný systém.

 

SELFIE V NOČNOM REŽIME - Nočný režim je funkcia v telefónoch iPhone 11, 12 a 13, vďaka ktorej nasnímané fotografie vyzerajú jasne aj v nízkom svetle napr. tme. Na rozdiel od režimov Portrét alebo Video sa nočný režim automaticky zapne v prostredí so slabým osvetlením. Nočný režim prepustí viac svetla do fotoaparátu vášho iPhonu, vďaka čomu budú tmavé fotografie jasnejšie a jasnejšie.

 

SHARE AUDIO - Táto funkcia v slúchadlách AirPods od spoločnosti Apple dokáže zdieľať zvuk medzi dvoma slúchadlami. Pomocou tejto funkcie môžete spárovať dve sady kompatibilných slúchadiel Beats alebo AirPods s jedným iPhone alebo iPad a užiť si čokoľvek, čo počúvate spolu s priateľom. Keď nosíte AirPods môžete svoj zvuk zdieľať medzi ďalšími slúchadlami AirPods a užiť si čokoľvek, čo počúvate spolu s priateľom.

 

SIEŤOVÁ FREKVENCIA - Frekvenčné pásma sú rozsahy frekvencií rádiových vĺn používané na prenos údajov v bezdrôtovom spektre hlavne pri mobilných zariadeniach, ako sú smartfóny a tablety, ktoré sú ďalej rozdelené na kanály WiFi. (Čím vyššia je frekvencia, tým rýchlejší je prenos údajov a kratší dosah signálu.) Fungujú podľa štandardu GSM (Global System for Mobile Communications). Využívajú rádiové frekvencie v rozsahu 900 MHz a 1800 MHz.

 

SIRI - Siri je osobný virtuálny asistent, ktorý je súčasťou modelov Apple iPhone, iPad a Watch. Siri je tu od toho, aby automatizoval úlohy a poskytoval informácie, a čím viac ich používate, tým sa Siri lepšie zoznámi s vašimi tendenciami.

 

SMART DATA iPhone - Funkcia Smart Data Mode je nové nastavenie, ktoré umožňuje smartónom Apple iPhone s pripojením 5G inteligentne prepínať medzi pripojením 4G a 5G podľa dostupnosti siete. Apple túto funkciu integroval do mobilných zariadení, aby pomohla šetriť batériu iPhone. Ide o to, že používanie rýchlej siete 5G môže rýchlo vybiť. Spoločnosť Apple vytvorila režim Smart Data, ktorý vášmu telefónu pomôže rozhodnúť sa, kedy použiť 5G dáta alebo kedy LTE dáta stačili na aktuálne používanie v danom momente.

 

SMART HDR 4- Inovatívna technológia Smart HDR 4 zvládne rozoznať až štyroch rôznych ľudí v snímke a pre každú z nich individuálne optimalizuje kontrast, osvetlenie a dokonca aj tóny pleti. Režim Deep Fusion sa aktivuje v scénach so stredným až slabým osvetlením. Analyzuje viacnásobnú expozíciu pixel po pixeli, aby zachytil najjemnejšie textúry, vzory a detaily. Nový ultra širokouhlý fotoaparát ponúka zorné pole aj keď ste blízko objektu fotografie.

 

SMARTPHONE - Smartfón je novou generáciou mobilných telefónov optimalizovaných na používanie mobilného internetu a aplikácií. Spravidla má funkcie dotykovej obrazovky a dáva vám možnosť surfovať po internete a sťahovať hry/aplikácie. V prenesenom zmysle sa dá definovať aj ako mini počítač.

 

SMS - SMS je skratka pre Short Message Service, čo je vymyslený názov pre textovú správu. Napriek tomu, že celý rad rôznych typov správ môžete vo svojom každodennom živote označovať iba za „text“, rozdiel je v tom, že správa SMS obsahuje iba text (žiadne obrázky alebo videá) a má maximálne 160 znakov. SMS bol vyvinutý v osemdesiatych rokoch minulého storočia a je jednou z najstarších textových technológií. Je to tiež najpoužívanejšie, napriek rastúcemu počtu alternatívnych spôsobov komunikácie.

 

SNÍMKOVÁ FREKVENCIA - Pojem FPS v preklade znamená „počet snímok za sekundu“, môže sa nazývať aj „snímková frekvencia“, čo značí rýchlosť prehrávania video obsahu. Pri kamere ide o údaj, koľko snímkov alebo fotografií je schopná vytvoriť za jednu sekundu. 

 

STABILIZÁCIA OBRAZU - Stabilizácia obrazu je skupina techník, ktoré znižujú výsledné rozmazanie fotografie alebo videa. Je spojené s pohybom fotoaparátu alebo iného zariadenia počas expozície snímania obrazu. V skratke ide o technológiu, ktorá kompenzuje otáčanie a náklon zobrazovacieho zariadenia, hoci elektronická stabilizácia obrazu môže kompenzovať aj rotáciu. Pri fotoaparátoch je chvenie bežná vec, keďže takmer nikdy nie je telefón v ruke stabilizovaný. Pri videokamerách spôsobuje chvenie fotoaparátu viditeľné chvenie medzi jednotlivými snímkami v zaznamenanom videu.

 

STREAMING - Internetový výraz pre jednosmerný prenos video a audio obsahu do online prostreida. Pri streamovaní videa sa video nesťahuje do vášho zariadenia, ale prezerá sa priamo online prostredníctvom vášho zariadenia (pričom sa stále používa váš dátový limit).

 

SVETELNOSŤ OBJEKTÍVU - Svetelnosť objektívu popisuje, koľko svetla je schopného vstúpiť do fotoaparátu, aby ste získali správne nasvietenú scénu. K nadmernej expozícii dochádza vtedy, keď na snímač prejde príliš veľa svetla a získate príliš jasný obraz. Podexponované je, keď na snímač nedosiahne dostatok svetla a získate tmavý obraz.

 

SUPER RETINA XDR displej - Displeje Super Retina a Super Retina XDR využívajú novú technológiu OLED. Pri zníženom jase displej. Ide o Apple technológiu, ktorá sa snaží vylepšiť OLED displej znížením energetickej náročnosti, zvýšením farebného spektra a podporou vysokého dynamického rozsahu (HDR). Takýto displej Vám ponúkne až pôsobivých 800 nitov jasu a maximálny jas až 1 200 nitov. Okrem tohto má takisto neuveriteľnú ostrosť s 458 pixelmi na palec (ppi).

 

SYMBIAN - Symbian je operačný systém používaný v smartfónoch, najmä v staršej generácii smartfónov zo začiatku tohto tisícročia. Niektoré smartphony (napr. Nokia) ho stále používajú, ale rýchlo stráca svoj podiel na trhu.

 

SYNC - Funkcia synchronizácie vo vašom zariadení s Androidom jednoducho synchronizuje veci, ako sú vaše kontakty, dokumenty a kontakty, s určitými službami, ako sú Google, Facebook a podobne. V okamihu, keď sa zariadenie synchronizuje, to jednoducho znamená, že pripája údaje zo zariadenia Android k serveru.

 

TABLET - tablet je kombináciou prenosných počítačov a smartfónov, ktoré stelesňujú mobilitu smartfónu a funkčnosť počítača. Tablety je možné používať na surfovanie po internete a vďaka množstvu dostupných aplikácií ich možno používať na prácu, vzdelávacie účely, hry, multimédiá atď. Takisto sa zaradzuje do kategórie osobnej počítačovej elektroniky.

 

Taptic Engine - Ide o technológiu, ktorá sa používa na displejoch rôznych zariadení. Je to kombinácia „klepnutia“ a „hmatovej odozvy“, kde Vám následne poskytne zrýchlené ovládanie. V týchto zariadeniach sa nachádza haptický motor spoločnosti Apple s názvom Taptic Engine, v ktorom je umiestnený lineárny pohon produkujúci vibračné efekty ako spätnú väzbu. Využíva pritom tlakovú citlivosť displeja alebo trackpadov.

 

TRUE DEPTH - Funkcia TrueDepth je technológia od Apple, ktorá vie zachytiť údaje o tvári premietaním a analýzou tisícok neviditeľných bodov. Tak, aby dokázala vytvoriť hĺbkovú mapu tváre a takisto zachytiť infračervený obraz. Ak chcete používať funkciu Face ID je potrebné prvotne nasnímať svoju tvár. Systém používa LED na premietanie nepravidelnej mriežky s viac ako 30 000 infračervenými bodmi na zaznamenanie hĺbky v priebehu milisekúnd.

 

TRUE WIRELESS - Sú to dva oddelené moduly (slúchadlá), ktoré sa prepájajú pomocou bezdrôtovej technológie Bluetooth a komunikujú nielen s tvojím mobilom, ale zároveň aj medzi vzájomne sebou, aby vytvorili spoločný zvuk. Každé slúchadlo má svoju baterku, nabíjajú sa však spoločne cez nabíjacie puzdro. Vďaka puzdru máš zároveň istotu, že jedno malé slúchadlo niekde nevytratíš alebo ho nebudeš loviť vo vrecku či batohu. Tento typ slúchadiel bol navrhnutý tak, aby neobsahoval žiadne zbytočné káble.

 

ÚČET GOOGLE – ide o používateľský účet, na ktorý sa registrujete a máte cez jeden účet k dispozícií všetky služby od spoločnosti Googlu, ako je: Gmail, Kalendáre, Google Disk, Google Mapy, Kontakty a mnoho ďalšieho.

 

UI 1 ČIP - U1 je čip od spoločnosti Apple, ktorý svojim najnovším modelom iPhone umožňuje presnú lokalizáciu a komunikáciu s inými zariadeniami vybavenými U1 alebo inými zariadeniami, ktoré podporujú ultraširokopásmové pripojenie. Ponúka lepšie priestorové povedomie. Čip U1 sa stal súčasťou najvýznamnejších produktov spoločnosti Apple, od nového radu iPhone 12 až po Apple Watch Series 6 a HomePod Mini.

 

UHLOPRIEČKA DISPLEJA - Veľkosť obrazovky je zvyčajne opísaná dĺžkou jej uhlopriečky, čo je vzdialenosť medzi protiľahlými rohmi, zvyčajne v palcoch. Niekedy sa nazýva aj fyzická veľkosť obrazu, aby sa rozlíšil od „logickej veľkosti obrazu“, ktorá popisuje rozlíšenie obrazovky a meria sa v pixeloch.

 

ULTRA WIDE - Ide o označenie ultraširokého objektívu, ktorý ponúka uhol záberu väčší ako 90 stupňov. V skratke ide o to, že s takýmto objektívom dokáže zachytiť viac zo okolia ako s bežným fotoaparátom dostupným na väčšine smartfónov. Ultra širokouhlý objektív vo fotoaparáte podporuje ohniskovú vzdialenosť 20 až 13 mm a uhol záberu 94 až 118 stupňov. Tieto ultraširoké objektívy zvládnu na krátke vzdialenosti nasnímať väčší priestor a zlepšené zaostrenie.

 

UPLOAD - Nahranie je tiež známe ako uplink a znamená jednosmerné pripojenie zo zariadenia (telefón, PDA, prenosný počítač) na sieť alebo server (mobilná telefónna sieť, internet atď.).

 

UWB - Ide o ultraširoké pásmo bezdrôtového komunikačného protokolu (UWB) s krátky dosahom. Funguje pomocou rádiových vĺn. Je to v podstate rádiová komunikácia pre krátke použitie vzdialenosti na rýchly a stabilný prenos dát. V praxi si môžeme predstaviť rada, ktorý dokáže nonstop skenovať miestnosť a presne zamerať na objekt ako laserový lúč, aby zistil jeho polohu a odovzdal údaje.

 

USB-C - je priemyselný štandardný prepájací konektor na prenos údajov a napájania jediným káblom. Konektor USB-C bol vyvinutý organizáciou USB Implementers Forum (USB-IF), skupinou spoločností, ktorá v priebehu rokov vyvíjala, certifikovala a propagovala štandard USB. USB-IF má vo svojom členstve viac ako 700 spoločností, medzi nimi Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft a Samsung.

 

VoLTE - je štandardom v rámci vysokorýchlostnej bezdrôtovej komunikácie LTE pre mobilné telefóny. Komunikácia cez VolTe má až tri krát väčšiu hlasovú a dátovú kapacitu ako staršie 3G. Nastavenie telefonovania cez VoLTE si zapnete v nastavení mobilných dát. Ide o bezpečnú, rýchlu a spoľahlivú bezdrôtovú komunikáciu medzi dvoma a viac zariadeniami.

 

VÝKON NABÍJANIA (Watt) - Príkon je celkové meranie výkonu, ktorý prechádza cez Vašu nabíjačku. Čim je tento výkon vyšší mobilného telefónu, že sa bude zariadenie nabíjať rýchlejšie. Ak nie je výkon nabíjačky uvedený, môžete si ho rýchlo podľa vzorca: watty = volty x ampéry. Dnešným štandardom je, aby nabíjačka musí mať výkon aspoň 18 W pre rýchle nabíjanie. Môžete tiež skontrolovať logá USB Power Delivery a Quick Charge na balení. Avšak nemôžete tlačiť viac energie do batérie a očakávať, že zariadenia sa nabije zámerne rýchlo. Pre rýchle nabíjanie musíte mať nabíjačku s viac wattmi a tiež zariadenie, ktoré skutočne dokáže prijať také množstvo energie.

 

WAP 1.0 - WAP (Wireless Application Protocol) je formát mobilného webu, ktorý sa spolieha na značkovací jazyk WML a špeciálne protokoly určené na mimoriadne efektívny prenos obsahu na obmedzené zariadenia prostredníctvom obmedzeného počtu pripojení.

 

WAP 2.0 - WAP 2.0 je populárny formát voľby pre mobilný web, ktorý sa spolieha na nový súbor štandardov, ktoré sú viac v súlade s internetovými štandardmi. Pomocou xHTML môžu mobilní operátori, poskytovatelia obsahu a mediálne spoločnosti prezentovať obsah a funkcie v robustnejších formátoch prostredníctvom rýchlejších bezdrôtových technológií.

 

watchOS - WatchOS označuje názov operačného systému Apple pre Apple Watch. Počas svojej krátkej histórie sa používateľské rozhranie niekoľkokrát „otočilo“, keď sa vývojári z Apple snažia prispôsobiť systém tomu, ako používatelia interagujú s touto kategóriou zariadenia. WatchOS je dotykový operačný systém, ale je doplnený otočnou korunkou Digital Crown, ktorá umožňuje používateľovi prechádzať obsahom bez toho, aby prsty zakrývali displej.

 

Wear OS -> Wear OS, formálne známy ako Android Wear, je operačný systém Google pre inteligentné hodinky a ďalšie nositeľné zariadenia. Wear OS by Google funguje s telefónmi so systémom Android 4.4+ (okrem edície Go) a iOS 9.3+. Wear OS podporuje monitory srdcového tepu NFC, Bluetooth, GPS a zápästia. Nie všetci výrobcovia sa však rozhodnú podporovať všetky funkcie. Viac informácií nájdete na wearos.google.com

 

WCDMA - WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) je vysokorýchlostná mobilná bezdrôtová technológia 3G s schopnosťou ponúknuť vyššie dátové rýchlosti ako CDMA, a preto dokáže prenášať a prijímať informácie rýchlejšie a efektívnejšie.

 

WIDGET - Widget je ľahká webová aplikácia tretej strany, ktorú je možné vložiť do mobilného telefónu 3G. V smartfónoch Android je to obzvlášť viditeľná funkcia, pretože používateľ môže na domovskú obrazovku umiestniť miniaplikácie (napríklad hodiny, predpoveď počasia, aktualizácie na Facebooku).

 

WINDOWS - Microsoft Windows (tiež označovaný ako Windows alebo Win) je počítačový operačný systém, ktorý bol vyvíjaný a predávaný spoločnosťou Microsoft. Poskytuje spôsob ukladania súborov, spúšťanie softvéru, hranie počítačových hier, sledovania videí a pripojenie k internetu. Microsoft Windows bol prvýkrát predstavený vo verzii 1.0 10. novembra 1983. Momentálne je na trhu Windows 11 z roku 2021.

 

WIFI- Wifi je bezdrôtové pripojenie, ktoré získate prostredníctvom lokálnej siete (napr. Internetový rooter alebo sieť), a nie prostredníctvom mobilnej siete (napr. Pripojenie 3G), ktoré vyžaduje predplatné a často má obmedzenie používania.

 

WR50 - Ide o označenie vode odolnosti pre inteligenté hodinky, ktoré zvládnu ponorenie do hĺbky  50 metrov podľa normy ISO 22810:2010. Apple Watch tak môžete používať na aktivity v plytkej vode, ako je plávanie v bazéne alebo oceáne. Apple Watch je tiež bezpečné nosiť pri sprchovaní alebo vo vírivke. Apple Watch 7 je možné používať aj v slanej vode v oceánoch.

 

XIAOMI - Spoločnosť Xiaomi Corporation bola založená v apríli 2010. Zaoberá sa výrobou a vývojom spotrebnej elektroniky a inteligentnou výrobou, ktorej jadrom sú smartfóny a inteligentný hardvér prepojené s platformou IoT. Xiaomi je jednou z popredných svetových spoločností vyrábajúcich smartfóny. Podiel spoločnosti na trhu, pokiaľ ide o dodávky smartfónov, sa umiestnil na prvom mieste. Tieto mobilné zariadenia sa líšia od konkurencie vysokým výkonom a dostupnou cenou.

 

XIAOMI CLOUD - je platforma služieb pre cloudové ukladanie a zálohovanie multimediálnych súborov, ktorá poskytuje úložisko, technológie a online služby, ktoré vám pomôžu ukladať, synchronizovať, spravovať a zdieľať osobný obsah. Môžete použiť bezplatnú verziu alebo môžete použiť platenú verziu.

your-image-description